Próbowałam taki sos różnie przyrządzać, ale w końcu
wypracowałam przepis dla mnie optymalny.
Do jego zrobienia potrzeba:
- jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego, jest gęsty i
kremowy)
- majonez (np. Winiary)
- czosnek (1-2 ząbki)
- przyprawa w proszku „Sos tzatziki” firmy Kamis. Taka.
Przygotowujemy miseczkę i nakładamy do niej kolejno: jogurt
(2 łyżki), majonez (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość zależy o
dtego, jak mocny smak chcemy uzyskać) oraz pół łyżeczki przyprawy (mniej więcej).
Mieszamy.
Zamiast przyprawy daję też czasem szczyptę soli i pieprzu.
Sos ma różne zastosowanie. Można go łączyć z naleśnikami,
sałatkami, gotowanymi warzywami, zapiekankami, chipsami, i tak dalej. Jeśli
ktoś lubi. Ja uwielbiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz