Kategorie

makarony (1) mięso (2) sałatki (1) sosy (2) zapiekanki (1)

wtorek, 19 czerwca 2012

Sos czosnkowy


Próbowałam taki sos różnie przyrządzać, ale w końcu wypracowałam przepis dla mnie optymalny.

Do jego zrobienia potrzeba:
- jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego, jest gęsty i kremowy)
- majonez (np. Winiary)
- czosnek (1-2 ząbki)
- przyprawa w proszku „Sos tzatziki” firmy Kamis. Taka.

Przygotowujemy miseczkę i nakładamy do niej kolejno: jogurt (2 łyżki), majonez (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość zależy o dtego, jak mocny smak chcemy uzyskać) oraz pół łyżeczki przyprawy (mniej więcej). Mieszamy.

Zamiast przyprawy daję też czasem szczyptę soli i pieprzu.

Sos ma różne zastosowanie. Można go łączyć z naleśnikami, sałatkami, gotowanymi warzywami, zapiekankami, chipsami, i tak dalej. Jeśli ktoś lubi. Ja uwielbiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz