Znane wszystkim danie kuchni włoskiej jest idealnym posiłkiem dla miłośników makaronów i boczku. Tradycyjne spaghetti carbonara zawiera podstawowe składniki: makaron, jajka, boczek, ser pecorino lub parmezan oraz pieprz. Ja zrobiłam "polską" wersję ze śmietanką i uważam, że wyszła fantastycznie. A oto przepis:
Składniki: (porcja dla dwóch osób)
- 100 g wędzonego boczku
- mała cebula
- śmietanka kremówka 30% (250ml)
- 2 żółtka
- 20g startego parmezanu
- szczypta rozmarynu
- sól, pieprz
- makaron spaghetti (około 300g)
Po usmażeniu dodajemy połowę kremówki i rozmaryn. Dusimy na małym ogniu około 5-10 min.
W tym czasie przygotowujemy mieszankę: resztę kremówki mieszamy z dwoma żółtkami i parmezanem. Wlewamy przygotowaną mieszankę na patelnię i całość trzymamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ważne jest aby nie dopuścić do nadmiernego ścięcia się jajek, dlatego należy sos ciągle mieszać.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Sos mieszamy w misce z ugotowanym wcześniej makaronem. Na talerzu posypujemy startym parmezanem i dekorujemy.. czymś zielonym. U mnie była to dymka, bo akurat była w lodówce, ale można użyć też świeżej bazylii lub oregano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz