Kategorie

makarony (1) mięso (2) sałatki (1) sosy (2) zapiekanki (1)

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Spaghetti à la carbonara

Znane wszystkim danie kuchni włoskiej jest idealnym posiłkiem dla miłośników makaronów i boczku. Tradycyjne spaghetti carbonara zawiera podstawowe składniki: makaron, jajka, boczek, ser pecorino lub parmezan oraz pieprz. Ja zrobiłam "polską" wersję ze śmietanką i uważam, że wyszła fantastycznie. A oto przepis:

Składniki: (porcja dla dwóch osób)
  • 100 g wędzonego boczku
  • mała cebula
  • śmietanka kremówka 30% (250ml)
  • 2 żółtka
  • 20g startego parmezanu
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti (około 300g)


Boczek i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek (lepiej nie przesadzić, ponieważ podczas smażenia się boczku będzie stapiał się jego naturalny tłuszcz).

Po usmażeniu dodajemy połowę kremówki i rozmaryn. Dusimy na małym ogniu około 5-10 min.

W tym czasie przygotowujemy mieszankę: resztę kremówki mieszamy z dwoma żółtkami i parmezanem. Wlewamy przygotowaną mieszankę na patelnię i całość trzymamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ważne jest aby nie dopuścić do nadmiernego ścięcia się jajek, dlatego należy sos ciągle mieszać.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Sos mieszamy w misce z ugotowanym wcześniej makaronem. Na talerzu posypujemy startym parmezanem i dekorujemy.. czymś zielonym. U mnie była to dymka, bo akurat była w lodówce, ale można użyć też świeżej bazylii lub oregano.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz